Geodezija, GIS i daljinska detekcija

U konceptu precizne poljoprivrede od izuzetnog je značaja je da su sve informacije prostorno određene. Kao odgovor na ovakav zahtev se nameće korišćenje Geografskih informacionih sistema (GIS) u okviru koga je moguće na adekvatan način baratati informacijama i podacima koji su prostorno određeni.

Članovi tima ovog odeljenja se bave snimanjem na terenu u cilju prostornog definisanja svih pojava koje su od značaja za primenu koncepta precizne poljoprivrede. Putem geodetskog snimanja možemo na zahtev korisnika:

  • Izvršiti snimanje granica poljoprivrednih parcela i formiranje poligona (površina) u GIS modelu podataka
  • Izvršiti snimanje svih prepreka na parceli (stubova dalekovoda, melioracionih kanala i ostalo) koje je neophodno mapirati za primenu navigacije po parceli.
  • Snimanje visinske predstave (reljefa) na parceli i izrade digitalnog modela visina na parceli
  • Izrade karata nagiba i ekspozicinja na parceli
  • Utvrđivanje depresija na parceli – potencijalnih vodoleži
  • Snimanje parcele RGB kamerom sa bespilotne letilice i izradu ortfoto mozaika
  • Snimanje parcele multispektralnom kamerom sa bespilotne letilice i izradu mapa refleksije i mapa raznih vegetacionih indeksa
  • Izradu GIS modela baze podataka prema potrebama i zahtevima korisnika.

Za realizaciju nabrojanih zadataka raspolažemo savremenom geodetskom opremom (totalna geodetska stanica, GNSS prijemnik, bespilotne letilice opremljene RGB i multispektralnim kamerama). Raspoloživa oprema i znanje omogućuje snimanja sa centimetarskom tačnošću (ako se koristi klasično geodetsko snimanje, GNSS snimanje ili snimanje bespilotnom letilicom) ili nižom tačnošću (ako se koriste raspoloživi satelitski snimci i drugi dostupni izvori podataka). Snimci sa bespilotne letilice sa centimetarskom tačnošću omogućuju preklapanje snimaka iz različitih vremenskih epoha i na taj načim se mogu pratiti određene pojave na parceli sa protokom vremena.

Centar za geografske informacione sisteme (GIS) i daljinsku detekciju

Centar za geografske informacione sisteme (GIS) i daljinsku detekciju
koji je formiran na Departmanu za uređenje voda okuplja deo naučnih
radnika departmana koji se bave primenom ovih tehnologija u vodoprivredi
i poljoprivredi. Više o njemu možete pročitati na linku.

Naš tim

Dr Pavel Benka

Redovni profesor  
Pavel Benka je redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu za užu naučnu oblast Geodezija. Predaje više predmeta iz oblasti geodezije, geodetskog premera terena, geografskih informacionih sistema, daljinske detekcije i uređenja zemljišne teritorije na svim nivoima studija. Oblasti njegovih istraživanja su primena GIS i daljinske detekcije u poljoprivredi i uređenju voda, efekti uređenja zemljišne teritorije za poljoprivrednu proizvodnju. Kao autor ili koautor je objavio preko 130 naučnih i stručnih radova, učestvovao je u većem proju naučnih projekata na nacionalnom ili međunarodnom nivou.

M.Sc. Nikola Santrač

Asistent  
Master inženjer geodezije i geoinformatike. Doktorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Predaje vežbe na Poljoprivrednom fakultetu na predmetima iz oblasti geodezije i GIS-a. Pored toga se bavi istraživanjima i uslugama iz oblasti geodezije, GIS-a, fotogrametrije i daljinske detekcije.

Dr Radoš Zemunac

Docent
Dr Radoš Zemunac je docent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu za užu naučnu oblast Uređenje, zaštita i korišćenje voda. Fokus njegovog naučnog rada usmeren je na kvalitet vodnih resursa, kao i primenu GIS-a u hidrološkim istraživanjima. Kao autor i koautor objavio je preko 40 naučnih radova različitih kategorija, učestvovao je na više domaćih i međunarodnih projekata i izradi jedne studije.