Agro-Tehnika-Precizna Poljoprivreda

Ciljevi i zadaci ovog odeljenja su višestruki.

Osnovu rada čini drugačiji pristup biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji koji podrazumeva prikupljanje podataka o stanju useva i zasada.

Analizu u cilju donošenja agronomskih preporuka ne na bazi "cele parcele", već na bazi različitih proizvodnih zona na datoj parceli.

Za prikupljanje podataka se koriste senzori za dobijanje informacija o stanju zemljišta (nadmorska visina, EC, pH) i biljaka (sadržaj hlorofila).

Senzorsku detekciju prati daljinska detekcija koja se ogleda u monitoringu različitih vegetativnih indeksa pomoću satelitskih snimaka rezolucije 3×3 metra ili snimaka multispektralne kamere drona.

Na osnovu dobijenih vrednosti vrši se optimizacija agrotehničkih operacija (obrada zemljišta, setva i prskanje), izvode se modeli rane detekcije bolesti i uvode u praksu varijabilne tehnologije.

Servisi

Formiranje mapa varijabilne setve i primene pesticida

Na osnovu karakteristika zemljišta, vegetacionih indeksa, prinosa i ostalih parametara formiraćemo mapu varijabilne setve i primene pesticida.

Monitoring stanja useva i zasada

Poljoprivrednim proizvođačima se nudi usluga praćenje stanja useva, kroz dnevnu analizu različitih vegetativnih indeksa, koji se dobijaju daljinskom detekcijom.

Analiza agrotehničkih operacija i optimizacija troškova

Analizira primene mehanizacije u različitim agrotehničkim operacijama, optimizacija korišćenje iste uz geopozicioniranje poljoprivrednih inputa i prinosa primenom različitih tehnologija na imanju.

Naš tim

Dr Aleksandar Sedlar

Redovni profesor  
Aleksandar Sedlar je redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu za užu naučnu oblast Poljoprivredna tehnika. Predaje više predmeta iz oblasti mehanizacije zasada, fitomedicine i vodoprivrede, kao i iz oblasti precizne poljoprivrede na svim nivoima studija. Oblasti njegovog naučno-istraživačkog rada su tehnika aplikacije pesticida, mehanizacija višogodišnjih zasada i vodoprivrede i agroinformacione tehnologije precizne poljoprivrede. Kao autor ili koautor je objavio preko 180 naučnih i stručnih radova i učestvovao u realizaciji 20 nacionalnih i međunarodnih projekata. Rukovodilac je master studija Precizna poljoprivreda i predsednik Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i preciznu poljoprivredu.

MSc Filip Vasić

Asistent
Filip Vasić je asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu za užu naučnu oblast Poljoprivredna tehnika. Predaje više predmeta iz oblasti mehanizacije zasada, fitomedicine i vodoprivrede, kao i iz oblasti precizne poljoprivrede na osnovnim studijama. Oblasti njegovog naučno-istraživačkog rada su tehnika aplikacije pesticida, mašine u voćarstvu, vinogradarstvu i zaštiti bilja, efikasnost i ekonomičnost primene pesticida, napredne tehnike aplikacije pesticida, precizna poljoprivreda, varijabilno đubrenje, setva i aplikacija pesticida u okvirima održive poljoprivredne proizvodnje, mašine u šumarstvu i vodoprivredi.

MSc Lazar Tušijan

Doktorand
Lazar Turšijan je doktorand, stipendista Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i demonstrator na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu za užu naučnu oblast Poljoprivredna tehnika. Predaje više predmeta iz oblasti mehanizacije u ratarstvu, kao i iz oblasti precizne poljoprivrede na osnovnim studijama. Oblasti njegovog naučno-istraživačkog rada su mehanizacija u ratarstvu, eksploatacija proizvodnih sistema, precizna poljoprivreda, varijabilno đubrenje, setva i aplikacija pesticida u okvirima održive poljoprivredne proizvodnje.