Baze podataka i mape

1) Digitalna pedološka karta APV

Konverzija legende karte zemljišta iz nacionalnih sistema klasifikacije u WRB je korisna za komunikaciju na regionalnom i globalnom nivou. Nomenklatura postojeće pedološke karte APV je biti prevedena prema novoj svetskoj referentnoj bazi za zemljišne resurse (WRB). Za konverziju je korišćena publikacija Zemljišta Vojvodine (1972) koja detaljno opisuje srodna zemljišta iz legende karte. Legenda Zemljišne karte Vojvodine (1971) sadrži 86 različitih zemljišnih jedinica uključujući tipove, podtipove i varijetete raspoređenih u 4189 poligona. Površine referentnih grupa (tipovi) zemljišta su razvrstani prema novoj svetskoj FAO (WRB) klasifikaciji zemljišta u WRB referentne grupe zemljišta. Kao takva pedološka karta APV je dostupna svim korisnicima AGRIS-a u digitalnoj formi. Koristeći ovaj novi GIS sloj, moguće je primeniti novu prostornu analizu u vezi sa WRB 2014 klasifikacijom i povezati ove podatke sa širokim okruženjem. Glavne prednosti takve konverzije su niža složenost i veća čitljivost.

podataka
12.00

2) Baza podataka o zemljištu i mape plodnosti

Poznavanje karakteristika zemljišta predstavlja osnovu svake racionalne poljoprivredne proizvodnje. Pravljenje digitalne harmonizovane baze podataka o zemljištu omogućuje njeno korišćenje od strane najrazličitijih profila korisnika, unapređenje poljoprivrede i povećanje profitabilnosti.

Dostupnost digitalizovanih podataka može da bude od velike važnosti prilikom davanja preporuka za đubrenje parcela, načina korišćenja zemljišta. Pored toga, podaci mogu da se koriste i u statističkim istraživanjima ili različitim vrstama istraživanja ili predviđanja. Još jedna prednost digitalizovanih podataka o zemljištu pored dostupnosti jeste i lakši način arhiviranja u različitim računarskim programima. 

Stvaranjem digitalnih baza podataka u budućnosti dolazi se do:

  1. hronologije podataka,
  2. dostupnosti podataka,
  3. vizuelizacije podataka,
  4. lakšeg skladištenja velikog broja podataka.

Sistematizacijom, digitalizacijom i unifikacijom raspoloživih podataka o zemljištu sa područja APV  se izradila harmonizovana GIS baza podataka i generisale karte plodnosti zemljišta. Sa dobijenim mapama može se vršiti karakterizacija zemljišta, odnosno steći bolji uvid u prostorni raspored vrednosti svojstava zemljišta. Podaci iz ove baze mogu se koristiti u digitalnom mapiranju zemljišta i raznim aplikacijama za modeliranje životne sredine.

podataka
1.200,00

3) Baza pedološkh profila

Baza pedološkh profila  sadrži kvalitetne i sistematizovane pedološke podatke. Formiranje baze pedoloških profila omogućava buduće sistematično prikupljanje, analizu i skladištenje informacija o zemljištu. To je od ključnog značaja za razumevanje zemljišta, održivo upravljanje zemljištem, planiranje i upravljanje prostorom, kao i praćenje promena u zemljištu tokom vremena.

1
profila
60 0